Плодови земље

Акција!

1.265,00 рсд 1.012,00 рсд

Бр. стр.: 384
Повез: тврд
Писмо: ћирилица

Аутор: Кнут Хамсун
Категорија:

Опис

“Док Исак крчи шуме, разорава њиве и на својим широким плећима довлачи балване за будућу кућу, Ингер брине о стоци, прави сиреве, готови јела и одржава ред у земуници. Они хвале и бодре једно друго, налазе начина да превазиђу сушу, неродну годину и сваку другу невољу, заједно дижу чак и гломазне греде за будућу кућу и радују се као деца свакој победи. Тако прича о Исаку и Ингер израста у епопеју о настанку имања, дома, породице, у обновљеном јединству човека и природе, у атмосфери рада и стварања, далеко од помодних хирова захуктале цивилизације.
Плодови земље представљају врхунац Хамсунове прозе, где се најпотпуније спаја његова изразита осећајност, особен иронијски подтекст и реалистички однос према модерном друштву и његовим конвенцијама. Роман за који је Хамсун награђен Нобеловом наградом и који га је учинио једним од најзначајнијих норвешких и светских писаца.
Пратећи судбину Исака са Селанроа Хамсун је изградио громадни књижевни лик, вероватно један од најзначајнијих у литератури ХХ века. Лик свевременог и целовитог – вечног човека – на коме почива живот и који стоји наспрам „економског човека”, „просечног грађанина” и других обескорењених индивидуума на којима се успостављају модерне цивилизацијске форме. Осим што је на реалистичан и убедљив начин указао на илузорност тих форми, романом Плодови земље Хамсун је отворио питања којима наше доба, са поразним резултатима на пољу духа, морала, привреде, екологије, даје важност и актуелност у већем степену него и у време када је роман настао.“


Израда веб сајта: ATEC Technologies
Scroll