О педесетогодишњици Гусала

Акција!

1.496,00 рсд 1.196,80 рсд

Број страна: 320
ИСБН: ISBN 978-86-7662-169-9
Писмо: ћирилица
Формат: Б5
Повез: тврд

Аутор: Јован Радуловић
Категорија:

Опис

Моји су очеви из колиба груби,
Гдје се гусле чују, приповјести, бајке,
Гдје но дјецу уче просте, добре мајке
Кам рођени како брани се и љуби…
Алекса Шантић: Моји очеви

Знаће да је само она земља светла
Где никад још није пала суза срама;
Где су деца на мач име оца метла
Што живи у химни и у молитвама…
Јован Дучић: Херцеговина

О педесетогодишњици Гусала

Ова књига посвећена је успомени оних синова и кћери нашег Мостара који су кроз пјевачко друштво Гусле за педесет година извршили један голем народни посао.
Њихово дјело било је од почетка надахнуто љубављу и оданошћу према нашем голом херцеговачком кршу и према оном драгом идеалу Слободе који је у свијест и срце народно била усадила ослободилачка и завјетна народна мисао – Мисао Косовска. Народна пјесма и гусле биле су оружје те мисли, а мостарске Гусле постале су њезин најдостојнији храм и светиште.
За љубав и оданост према томе идеалу, љубав неизрециво чисту и заносну, и за борбено прегалаштво и несебично пожртвовање у томе послу тешко је наћи узвишенијег примјера.
Истицање њиховог рада има данас велики морални и национално-васпитни значај. Ми тврдо вјерујемо да би, угледањем на њих, и данашњи народни нараштаји могли стећи нова, јаснија и стварнија сазнања и погледе о животу и судбини народној и о својим савременим дужностима. Вјерујемо да бисмо тада, са више лакоће, поуздања и мушке одлучности могли да савладамо многе тешкоће које нам савремени живот намеће.
О педесетогодишњици рада тих великих народних бораца данашње Гусле су њима дубоко благодарне. Осјећај те благодарности својом искреношћу и топлином обухвата све оне мале и велике – знане и незнане – витезове и прегаоце народне, којима дугујемо своју данашњу Слободу.
Нека прослава педесетогодишњице Гусала и ова књига сјећања на њихов рад и племените напоре буду најљепши израз те благодарности. Нека то уједно буде скроман споменик свим трудбеницима и жртвама народне мисли, који у својим срцима подижемо и носимо у дане када читав народ наш треба да радосно и побожно прослави двадесету годину свог Ослобођења и Уједињења.

Мостар, јуна 1938.
Др Милан Ш. Докић-Давидовић
предсједник Гусала


Израда веб сајта: ATEC Technologies
Scroll