Војвода Бабунски

Акција!

1.210,00 рсд 968,00 рсд

Број страна: 230
ИСБН: 978-86-7662-173-6
Писмо: ћирилица
Повез: тврд повез
Формат: Б5

Аутор: Александар Стевановић
Категорија:

Опис

Књига о војводи Бабунском прича је о последњем великом јунаку Старе Србије. Јован Стојковић, војвода Бабунски, био је један од највећих српских јунака мрачног и крвавог 20. века. Још од кобне 1941. године непрекидно је гуран у заборав, тако да се о њему у Србији данас врло мало зна, осим чињенице да је постојао. Ова књига је покушај да се што детаљније и веродостојније осветли његов живот, који је углавном протекао у крвавој борби за ослобођење и уједињење српског народа.
Војвода Бабунски је био изузетан ратник, какав се ретко среће у нашој историји. Пушку је носио од 1905, када се храбро супротставио неупоредиво јачој и бројнијој бугарској терористичкој организацији, коју је са својим саборцима за свега две године до ногу потукао и понизио. На територијама на којима се кретао заштитио је српски народ и од турске власти и од обесних Арнаута. У ратовима 1912-1918. увек је био у првим редовима, од битке на Куманову 1912. па све до пробоја Солунског фронта 1918. Све до своје смрти 1920. године неуморно је прогонио и уништавао непријатеље Србије. Највиша српска и страна војна одликовања најбоље говоре о његовим ратничким врлинама.
Грађа о војводи Бабунском изузетно је оскудна. Доста тога је изгубљено и уништено, а до преостале, сачуване грађе је јако тешко доћи. Уз велику Божију помоћ у овој књизи је сакупљено довољно тога да се детаљно изложи његов живот и рад. Уз документа из Архива Србије и Војног архива у писању ове књиге драгоцена су била сећања самог војводе Бабунског и његових сабораца, нарочито војводе Василија Трбића, чувеног четника Драгише Стојадиновића и учитеља Захарије Ђорића.
Надамо се да ће ова књига допринети оживљавању лика војводе Бабунског у српској националној свести.
Својим јуначким делима заслужио је да га се сећамо.


Израда веб сајта: ATEC Technologies
Scroll