Специјални задатак Балкан 1940-1945

Акција!

1.320,00 рсд 1.056,00 рсд

Број страна: 310
Повез: тврд
Писмо: ћирилица

Аутор: Херман Нојбахер
Категорија:

Опис

Због своје активности као Hermann Neubacher, немачки дипломата и „посебни изасланик за југоисток“ (односно, „Специјални изасланик за Балкан“) од 1940. до 1945. и као опуномоћени министар при војном заповеднику у Србији, од 1943. године, у Југославији је 1947. био осуђен на 20 година затвора. Због болести године 1952. био је пуштен на слободу. После је радио као грађевински подузетник у Салцбургу. Од 1954. до 1956. радио је у Етиопији, у служби цара Хаиле Селасија као саветник при стварању модерне државне управе. Толико у најкраћим цртама о аутору књиге, о најосновнијим подацима.
Нојбахер није непозната личност. О њему је чак сниман и један филм: „Das Neubacher – Projekt“, „Нојбахеров пројект“), кога је урадио Маркус Ј. Карни (Marcus J. Carney). Главни саветник режисера био је историчар Николаус Вал (Nikolaus Wahl).
Где је Нојбахер издржавао казну затвора, био је и затвор Гестапоа, данас је то зграда техничког универзитета. Немци у том филму никако да се начуде, како Срби тако немарно гледају на своју сопствену прошлост. Место, где је Гестапо стрељао многе Србе остало је потпуно необележено. После је ту Титова полиција стрељала своје политичке противнике. Данас је то популарни студентски диско-клуб.


Израда веб сајта: ATEC Technologies
Scroll