Практично пчеларство

Акција!

1.705,00 рсд 1.364,00 рсд

Повез: тврд
Писмо: ћирилица
ISBN: 978-86-7662-164-4

Аутор: Војин Тодоровић и Др Душан Тодоровић
Категорија:

Опис

Пред вама је фототипско издање књиге „Практично пчеларство“, приручника који је својевремено доживео осам издања и стекао популарност широм бивше Југославије. Аутори Војин Тодоровић и др Душан Тодоровић, и сами пчелари, описали су најважније активности у пчелињаку и дали савете за успешну производњу меда. Надамо се да ће ово издање „Практичног пчеларства“ наићи на добар пријем код нове генерације пчелара.

Књига је подељена на тематске одељке. Први део, Живот пчела, упознаје нас са медоносном пчелом и пчелињим друштвом, уз посебан осврт на анатомију и физиологију пчеле. Овај део књиге говори и о организацији пчелињег друштва: о саћу, пчелињем леглу и пчелињој храни. За пчеларе је од великог значаја и то како се одвија живот и рад пчела у току године, будући да од овога зависе послови који се обављају у пчелињаку.

Други део, Пчелиња паша, описује најважније медоносне биљке са простора бивше Југославије. Рентабилност пчеларства управо зависи од познавања медоносних биљака које пчелама дају главну и допунску пчелињу пашу. Распрострањеност ових биљака има велики утицај на правилан одабир места за пчеларење.

Наредни одељак, Кошнице и пчеларски прибор, пун је илустрација и корисних схема које су погодне за самосталну конструкцију различитих типова и делова кошница. Такође је дат и опис најважнијег пчеларског прибора, као што су хранилице и прибор за узимање меда и цеђење воска.

Радови у пчелињаку је одељак који даје савете о оснивању пчелињака и важним радовима у току године. Детаљно су обрађени пролећни, летњи и зимски радови у пчелињаку, као што су: намештање сатних основа, пуштање пчела у медиште, одузимање и истресање меда, замена матица, сеоба пчела на пашу, припрема пчелињег друштва за зиму и други важни радови у пчелињаку.

Наредни одељак, Пчелињи производи, даје практичне савете за производњу и чување меда и млеча. Исто тако, описује се прикупљање и чување цветног праха – полена и прополиса. Овај одељак даје и практичне савете за топљење и цеђење воска.

Последњи део, Болести и штеточине пчела, описује најчешће болести печлињег легла и одраслих пчела. Такође се описују и непријатељи пчела као што су восков мољац, пчелиња ваш и многи други. Одељак ће вам помоћи да заштитите пчелињак од опасности и да сузбијете болести и штеточине пчела уколико се појаве. .


Израда веб сајта: ATEC Technologies
Scroll