Кира Естер

Акција!

715,00 рсд 572,00 рсд

Формат: 145×210 мм
Бр. стр.: 285
Повез: броширано
Писмо: латиница

Аутор: Солмаз Камуран
Категорија:

Опис

Својим романом Кира Естер, позната турска ауторка Солмаз Камуран враћа нас на крај 15. и почетак 16. века, у Европу узбуркану природним катастрофама и крвавим ратовима и побунама. Кроз епске приче од којих је роман састављен, ауторка открива углавном непознату историју Сефардских Јевреја, народа који је мирно живео у Шпанији, све до пред крај 15. века, када почињу прогони. Гоњени инквизицијом, убијани од стране друмских разбојника и нестајали у земљотресима и пожарима, свој кобни пут, припадници овог народа углавном завршавају у Турској.
Кира Естер, жена чије име роман носи, потомак је моћне јеврејске породице Де Толедо, из истоименог шпанског града. Необично име она носи са разлогом – била је жена посебне природе и изузетне лепоте. Део имена уствари је надимак – Кира – грчка реч која значи “трешња“, и симбол је изузетне лепоте, посебно усана, црвених као трешња. Име Естер добила је по својој баки, која је заједно са другим члановима породице настрадала на путу од Толеда до Истанбула. Преживљава једино Рејчел де Толедо, Кирина мајка која наизглед у миру проводи живот. Има своје тајне, које ће трагиком одредити Естерин живот, па ће тако ћерка платити цену “мира“ своје мајке, која је успела да сакрије ванбрачног сина из ране младости. За Рејчел, цена је страшна Естерина мржња, коју ће заувек носити према мајци, од тренутка када спречи да се животни путеви њене деце укрсте у греху, који је само њој јасан.

Читајући дело, пратимо необичан живот Кире Естер, прелепе и амбициозне жене, која не показује емоције, осим када је посао и новац у питању, али у чијој души ври од снаге и осећања. Тако упознајемо Истамбул 16. века-синоним за рај на Земљи, за живот достојан само султана, “Алаховог сина“, коме је сва овоземаљска власт припадала, и над војском и народом, а посебно над животима хиљада људи који су радили за њега. Следећи јунакињу, чије су најбоље пријатељице биле две најмоћније султаније у историји Отоманске империје, одшкринуће се пред нама врата сараја, харема, свега што је чинило сјајни царски двор, који ће за њу бити судбоносан.


Израда веб сајта: ATEC Technologies
Scroll